Första dagen i Hamburg

När jag hade kommit fram med regiontåget från Kiel till Hamburg var det dags att byta till ett S-Bahn-tåg mot Harburg, den stadsdelen som TUHH och mitt boende ligger i. Det var rätt bra skyltat, så det gick rätt enkelt, dessutom gick både linje S3 och S31 dit, så det är aldrig lång väntan till nästa tåg.

När jag väl kommit ut till Harburg var det dags att jämföra vägbeskrivnings-pdf:en jag fått med verkligheten, det gick rätt enkelt då det första riktmärket var ett stort köpcenter vid namn Phönix Center. När jag stod utanför ingången till huset jag skulle bo i ringde jag återigen min mentor som då kom dit och hälsade mig välkommen. Han visade mig runt i huset och lägenheten och vi gick igenom massa papper som jag skulle skriva på och läsa. Hela tiden pratade vi tyska och det kändes förvånansvärt enkelt för att precis ha anlänt, min mentor frågade till och med om jag hade läst tyska på universitetet då han tyckte att jag pratade bra tyska. Det hade jag ju inte, bara lite på högstadiet och gymnasiet!

När han gått igenom hus, garage och soprum så frågade han om jag hade några frågor och sa’ att det bara var att höra av sig om det uppstod några, så det kändes bra. Jag begav mig in på mitt rum igen och började packa upp mina väskor, dock fanns det inga galgar, så jag fick lägga det som skulle hängas så länge. När jag kände mig klar med det tänkte jag testa Internetuppkopplingen. Till min stora fasa var uttaget stendött! Det blev till att skriva en felanmälan och lägga i husförvaltningens brevlåda direkt!

Nästa steg var att gå till Phönix center för att se om jag kunde köpa ett tyskt kontantkort, såg mig om lite därinne innan jag gick in på Media Markt och pratade med en tjej från O2, hon behövde dock min adress för att kunna registrera kortet (trodde jag). Jag gick hem och skrev en post-it-lapp med adressen och lade i fickan, det visade sig att jag behövde vara registrerad invånare i Hamburg och ha med certifikatet på det för att få köpa ett kontantkort, det skulle jag inte bli förrän morgonen därpå, så det var bara att traska därifrån igen och försöka hitta på något att göra.

Jag började med att se mig lite om runtomkring mitt boende och leta upp det andra studentboendet i närheten, där vi skulle samlas morgonen därpå för att åka in till rådhuset och bli registrerade invånare. Sedan tog jag S-Bahn in till centrala Hamburg (det är typ 16-17 km och går på 13 minuter, sjukt effektivt!) och började se mig omkring där, jag passade på att besöka Lidl, det såg ut precis som i Sverige, dock även med ett vin/öl/sprit-sortiment. Sedan var jag hungrig och tänkte att McDonalds brukar ju ha gratis Wifi, så jag letade upp ett sådant. Mycket riktigt hade de en timmes gratis Wifi per dag, vilket jag utnyttjade nästan hela tiden av. När jag var klar där hade det blivit mörkt, så jag tog S-Bahn tillbaka ut till Harburg och gick hem.

När jag kom in i lägenheten stod det tre killar därinne och pratade, det var tydligen min lägenhetskompis, Fatih, och två kompisar till honom som han kände från sitt hemuniversitet i Istanbul i Turkiet. De var trevliga och sa’ att det skulle vara en husfest ett par våningar längre ner om 40 minuter. Så vi tjatade lite och så, han hjälpte mig kolla min nätverkssladd, den funkade hos honom, så uppenbarligen var min felanmälan riktig. I vilket fall, när klockan närmade sig så gick vi ner till första våningen, till en betydligt större lägenhet, där köket var som en korsning av vardagsrum och kök och jag träffade massa trevliga människor från huset och från Studentboendet en liten bit bort. De flesta som kommer hit verkar vara från Spanien, det fanns en kille till från Sverige, från Linköping, och en från Finland, så jag fick till och med prata några ord svenska under kvällen!

Vi fortsatte sedan in till centrala Hamburg för att gå ut på någon pub eller så, men vi var alldeles för många för att komma in någonstans, så vi gick in i någon kiosk och köpte öl och fortsatte leta ända tills det var dags att ta sista S-Bahn-tåget hem. Väl hemma fortsatte vi umgås i lägenheten bredvid vår, och jag gick och lade mig alldeles för sent för att gå upp tidigt dagen efter, egentligen. Men jag var i behov av lite socialt umgänge efter att ha gått omkring ensam så mycket under dagen!

Tyvärr har jag inga bilder från kvällen, men det lär väl komma en del bilder på gänget under året :)!

Man fick ett välkomstpaket när man flyttade in, som ni ser bestod det mestadels av godis.

Man fick ett välkomstpaket när man flyttade in, som ni ser bestod det mestadels av godis.

När man är i Tyskland måste man ju äta korv, så köpte dessa chilikryddade salamiölkorvar i någon mataffär som låg i Phönix center

När man är i Tyskland måste man ju äta korv, så köpte dessa chilikryddade salamiölkorvar i någon mataffär som låg i Phönix center

Det var en specialburgare för den här veckan som blev kvällens val, dubbel burgare med massa ost - mums!

Det var en specialburgare för den här veckan som blev kvällens val, dubbel burgare med massa ost – mums!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s