Registrering och Ikea

Som jag nämnde i förra inlägget var det dags att registrera sig som hamburgare idag, så jag gick upp när klockan ringde, duschade och åt två ”risifrutti” till frukost, en med honung och en med kanel, förvånansvärt nog var den första godast. Hursomhelst, mat är rätt billigt här i Tyskland, så de två tillsammans kostade väl ca 7 kr, billig frukost med andra ord. Sedan traskade jag bort till det närliggande studentboendet och inväntade övriga. Jag kände igen en person från kvällen innan i varje fall, så det var trevligt! Vi for in till sta’n och rådhuset och fick registrera oss som boende i Hamburg. Det bestod i att fylla i en blankett, betala 10€ och få ett påskrivet och stämplat certifikat. När man är van vid e-legitimation och webbansökningar känns det som att Tyskland innehåller väldigt mycket pappersexercis, men det kanske är samma sak om man kommer till Sverige från ett annat land å andra sidan..

När vi var klara där åkte vi tillbaka till Harburg och fick gå med till en bank för att öppna ett tyskt bankkonto, så att vi kan betala hyran med motsvarande autogiro. För att kunna ha Internetbank var man tvungen att ha ett tyskt mobiltelefonnummer, då de istället för bankdosor skickar ut sms med bekräftelsekoder (känns lagom säkert med sms-protokollet, men nåväl). I vilket fall så hade jag ju inget sådant, utan jag begav mig efter detta för att skaffa ett kontantkort. Kvällen innan på McDonalds hade jag läst ett ebrev från min goda vän och före detta kollega Katja, som har bott här i Hamburg i fyra år, och på min förfrågan rekommenderade hon en operatör som hette Congstar, vilken dock inte gick att få tag på i butik just där i varje fall. Jag gick i vilket fall in i en Vodafone-butik, då jag haft Europolitan/Vodafone/Telenor hemma alltid, och det har funkat bra. Han som jag pratade med där var dock rätt otrevlig, han hade heller inga kort kvar på den ”planen” jag ville ha (hemma får man ju bara ett kort också programmerar de det åt en, men man kan väl inte begära allt kanske), så jag frågade om de kanske hade den på Media Markt, då jag sett det där dagen innan. Han förklarade då för mig att det var genom Debitel och att de bara använde deras nät. Jag frågade om det gjorde någon skillnad när det var samma nät och samma pris för samma produkt, och svaret var att ”Ja, det är inte orginal-Vodafone”. Jaha, nähä, vad spelar det för roll?? Jag frågade om det skulle vara bättre på något sätt, och det enda han kunde svara var att ”orginal är ju alltid bättre”. Med så svaga argument säljer man ju inte så mycket tänkte jag och gick till Media Markt.

Väl där skaffade jag ett Mobilcom-Debitel-Vodafone-kort med en ”plan” som jag ville ha, vilket var betydligt förmånligare än hos Vodafone. Där hade jag efterfrågat 15€-planen som innefattade 200MB 3g-surf (därefter stenålderssurf), fria sms, 100 minuter. Det skulle kostat 45€ med startavgift. På Media Markt tyckte han att jag kunde ta den billigare planen för 10€ om jag inte skulle ringa så mycket, den var identisk utöver att den inte inkluderade fria minuter, utan att samtalen kostade 9 cent/min istället. Jag fick detta för 9€ med planen + 10€ extra laddat på kortet, vinst till Media Markt!

Med det gjort gick jag tillbaka till banken för att skaffa Internetbank, nu till dagens stora behållning! När bankirskan insåg att jag var svensk började hon prata engelska istället för tyska och berättade att hon varit i Göteborg över helgen med sin familj. Hon var verkligen helt upprymd över det här, vilket äventyr det hade varit för hennes 4- och 6-åriga döttrar att sova på färjan fram och tillbaka. Göteborgsbesöket hade tydligen också varit väldigt bra, och jag frågade om ifall de hade sett lite olika sevärdheter och så. Sen undrade hon var jag bodde i Sverige och jag berättade att det var i Göteborg, och vi kunde konstatera att vi hade åkt samma färja från Göteborg till Kiel över söndagsnatten också. Det hela förlöpte med en väldigt familjär och trevlig stämning helt enkelt, och mina försök med att Hamburg är väldigt vackert när man åker in mot centrum med S-Bahn (den går på broar så man har väldigt bra utsikt) kontrades med att ”ja förvisso, men det ser man ju varje dag”.

När dagens adminstrativa delar var avklarade var det dags att gå hem och upptäcka att mitt nätverksuttag blivit aktiverat! Fantastiskt! Ända fram till jag insåg att man får typ samma hastighet som med 56k-modem, Hej 90-tal! Nåväl, det ingår i hyran och fungerar, åtminstone hyfsat.

När jag pillat med detta kände jag att nattens saknade sovtimmar och gårdagens heldagsprövningar gjorde sig påminda, så jag lade mig att vila en stund. Det blev väl lite längre än tänkt, men å andra sidan kände jag mig utvilad efteråt. Då tänkte jag att det var dags för ett besök på Ikea, så att jag kunde skaffa lite galgar om inte annat!

Det var väldigt enkelt att ta sig dit, och trots att man egentligen åker en ganska stor omväg då man får åka in till centrum för att byta och åka tillbaka söderut så gick det rätt snabbt. Ca en halvtimme med byte, och närmsta vägen dit hade varit ca 13 km.

Ikea var väldigt likt svenska Ikea, och man fick tänka sig för i och med att prislapparna såg precis likadana ut som hemma, men en euro är ju lite mer än en krona! Dock eftersom det är Tyskland fanns det förstås cigarettautomat och kondomautomat vid toaletterna, det har vi ju inte i Sverige. Något som var väldigt trevligt där var att menyn inte var densamma som hemma, här kunde man få en Rumpsteak med persiljesmör, pommes frites och en ”liten” (knökfull 0,5-litersbägare) sallad för 6,99€. Den var riktigt fin dessutom, sådär rosaröd inuti, riktig vardagslyx helt enkelt! Precis som hemma fick man gratis kaffe med Family-kortet, och mitt svenska kort fungerade!

Väl framme vid kassan händer nästa grej, när jag drar mitt Family-kort i expresskassan där så får jag rött ljus och han som kollar över de kassorna kommer fram och förklarar att det bara funkar direkt med tyska Family-kort, så han drar ett kort och fixar så att jag får samma erbjudanden och frågar vilket land mitt kort är ifrån. Ni kan ju ana reaktionen på att jag kommer och handlar med ett svenskt kort på Ikea -”Koolt, vad tycker du om Ikea här, är det något som skiljer sig?”. Han hade också varit på Ikea i Sverige, så vi stod och diskuterade om olika skillnader en bra stund, han hade uppenbarligen noterat betydligt mer än jag själv, kanske inte så konstigt om han jobbar där.

Nästa grej, jag ska betala, funkar det med Visa-kort? Nej! Självklart inte, hjälpsam som han är min nyvunna diskussionsvän skriver han ut ett kvitto och jag får gå före i kassan bredvid och betala med kontanter. Jag tackar så mycket för hjälpen och går för att kolla in den så kallade sverigeshoppen utanför kassorna. Efter det kan jag konstatera att om jag någon gång skulle känna att jag saknar svensk mat, så vet jag precis vart jag kan gå för att få tag på en burk sill eller ”vanliga” mackor, eller det mesta andra typiska…

Väl hemma tog jag kontakt med Lai Jee, en annan chalmerist ska på utbyte här och som jag epostväxlat med under sommaren. Vi hade pratat innan om att vi fyra chalmerister skulle gå på registreringen på skolan imorgon tillsammans. Hon bor i studentboendet här bredvid, emedan de andra två bor lite längre bort. Vi bestämde att vi skulle ses vid hennes port på morgonen, i och med att det blir på vägen härifrån.

En väldigt händelserik dag helt enkelt, de flesta bilderna blev från Ikeabesöket:

I Tyskland är det inga konstigheter att ta med sig cykeln i kollektivtrafiken, så länge det inte är rusningstrafik.

I Tyskland är det inga konstigheter att ta med sig cykeln i kollektivtrafiken, så länge det inte är rusningstrafik.

Trappan upp från S-Bahn-stationen kantades av Ikeareklam.

Trappan upp från S-Bahn-stationen kantades av Ikeareklam.

S-Bahn-stationen vid Ikea till vänster, vanliga tågspår till höger.

S-Bahn-stationen vid Ikea till vänster, vanliga tågspår till höger.

Utanför Ikea vajade Hamburgs, Tysklands och Sveriges flaggor.

Utanför Ikea vajade Hamburgs, Tysklands och Sveriges flaggor.

Lördagsgodis finns :)!

Lördagsgodis finns :)!

Induktionshäll för 299 kronor... eller just ja, euro var det ju, attans!

Induktionshäll för 299 kronor… eller just ja, euro var det ju, attans!

Rumpsteaken, och en Prinzeßtörtchen till efterrätt, som ni ser var salladen inte görliten.

Rumpsteaken, och en Prinzeßtörtchen till efterrätt, som ni ser var salladen inte görliten.

Resultatet: galgar, pressbryggare, grendosa, med sängkläderna matchande örngott, blomdusch, diskborste och batterier.

Resultatet: galgar, pressbryggare, grendosa, med sängkläderna matchande örngott, blomdusch, diskborste och batterier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s