Allvaret har börjat, lite halvt

I måndags var det dags för tyskakurserna att börja, men inte förrän klockan 13.30. Därmed hann Lai Jee och jag avverka en löprunda även på måndagsmorgonen, innan vi träffade övriga Chalmerister för att äta tillsammans i matsalen inför undervisningen. I måndags bjöds det på något så tyskt som korv, det var gött!

Undervisningen var rätt spännande, det skiljde sig rätt mycket från vad jag är van vid åtminstone, och från alla andra också verkar det som. Så fort en artikel, ändelse eller ordföljd är fel avbryter läraren direkt. Det gjorde att åtminstone jag kom av mig väldigt mycket på måndagseftermiddagen. Under veckan har jag vant mig mer vid det och kan ändå lite grand behålla flödet i bakhuvudet, men jag är ändå lite ifrågasättande till den metoden, den känns inte fruktansvärt pedagogisk. Vi har även bestämda platser och läraren är överlag auktoritär av sig, inte så att han känns som en auktoritet, men auktoritär.

Min plats är bredvid en tjeckisk tjej som heter Nela, hon är väldigt duktig på tyska, då hon bott vid tyska gränsen hela sitt liv och besökt typ varenda ort i sydtyskland. Det är dock rätt gött, då det känns som att jag rätt snabbt kommer in i språket igen när jag pratar med henne! Alla i klassen är förstås rätt duktiga i och med att det är en B2-kurs, så alla fortsätter prata tyska på rasterna också, igår när vi gick hem, jag, Nela, en finne som heter Otso och en fransyska som heter Gwen så fortsatte vi hela vägen hem också, så det känns som att det går framåt ändå.

Jag är äldst i klassen och de flesta andra är 20-21 år också och har nyligen läst tyska, eller typ ”det var ett helt halvår sedan jag läste tyska, jag har glömt så mycket”,
-”mm, det var sex och ett halvt år se’n för mig”. Men å andra sidan är jag den enda med ett germanskt språk som modersmål, så det jämnar kanske ut sig, och även grammatiken börjar komma tillbaka mer nu!

Måndag kväll lagade vi chalmerister hamburgare hemma hos Thomas, eller ja, de andra tre slutade en timma tidigare och var i princip klara när jag kom, så jag fick diska ett par saker istället. Hur som helst blev resultatet goda hamburgare och en trevlig kväll.

Tisdag eftermiddag/kväll åkte jag, Fatih och hans kompisar från Istanbul till Ikea för att skaffa en stekpanna och ett par grytor, då det inte verkar hända så mycket med det från husmästarn’s sida. Efteråt gick vi hem till Aydin, en av turkarna, och lagade spagetti och turkiska köttbullar, det var riktigt gött faktiskt!

Idag hade jag och Nela en intressant diskussion om skatter, bidrag och löner i slutet av tysklektionen. Det verkar vara ungefär samma diskussioner man för i Tjeckien som i Sverige, fast de har inte progressiva skatter idag. Dock om man tjänar mindre än 8500 tjeckiska kronor i månaden får man tydligen resten upp till 8500 av staten istället för att betala skatt, så det är satt som någon lägstasumma ändå. Fast hon kunde inte förstå hur man skulle klara sig på det, en euro motsvarar 25 tjeckiska kronor, så rimligen är en svensk krona nästan tre tjeckiska. Så man får ju ha rätt låga levnadsomkostnader om man ska klara sig tänker jag, då det blir typ ett studiebidrag i månaden, och det endast!

Imorgon är det ”Det tyska enandets dag”, man firar alltså att Väst- och Östtyskland 3 oktober 1990 åter blev en stat. Det innebär att det inte är någon skola och att alla affärer är stängda. Därmed blir det kanske någon slags utekväll ikväll då det är såkallad ”Feierabend”.

Jag får be om ursäkt om inlägget blev rörigt när det hoppade lite fram och tillbaka i tiden en bit där, men försöker gottgöra det med lite bilder från hamburgerkvällen :)!

Så här bra blev hamburgarna, det fanns även vitlöksbröd, omnom!

Så här bra blev hamburgarna, det fanns även vitlöksbröd, omnom!

Thomas är nöjd med resultatet!

Thomas är nöjd med resultatet!

Lai Jee och Christofer likaså!

Lai Jee och Christofer likaså!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s