Äntligen surkål!

Igår hände inte så jättemycket, men jag hade en intressant diskussion med Sandro, en portugis i min klass, på väg hem från skolan. Vi diskuterade lite om vad saker kostade och kom in på löner. Han undrade vad vi hade för lägstalön i Sverige, det har vi ju inga lagstadgade, men vi har ju under hela 1900-talet haft en väldigt duktig fackföreningsrörelse. Jag sade att man nog tjänar runt 2000€/mån som minst för ett heltidsarbete, det blir ju ca 17 000 kr/mån, så det känns ju rätt rimligt.

Han berättade att i Portugal ligger lägstalönerna kring 500€/mån, vilket enligt honom knappt räcker till ett ”Scheißleben”. Men det är tydligen så mycket man tjänar om man direkt efter gymnasiet börjar jobba i butik eller som städare eller liknande.

Vi kan väl helt enkelt vara väldigt glada över att Sverige har haft en stark arbetarrörelse under hela 1900-talet och jobba för att bibehålla det så!

Under tysklektionen diskuterade vi också om byråkrati, och många hade exempel på krångel de hade haft med sina sjukförsäkringar bland annat. Varken jag eller finnarna hade något att säga under diskussionen, då den mer specifikt handlade om händelser man varit med om. Så efter frågade läraren om jag varit med om vi hade liknande byråkrati i Sverige, och jag svarade nej. Då sade han att det kanske är därför vi skandinaver är lyckligast i världen, för det är vi tydligen enligt någon undersökning berättade han.

Idag har vi haft så kallad ”University Tutorial”, vilket innebar att vi fick lära oss hur man ser sitt schema, hur man registrerar sig på kurser, hur man skaffar SportCard med mera, mycket matnyttig information under en timme! Efter det fick vi en rundvandring på campusområdet, ganska snabbt och inte lika matnyttigt, men ändå rimligt.

Klockan var nu ca två timmar kvar till att dagens tysklektion började, så vi var några från klassen som gick och tog en kaffe och gjorde klart läxan innan vi gick och åt lunch. Idag kunde man välja bratwurst och surkål med potatismos, vilket jag gjorde! Det var riktigt gott och fyllde upp magen bra!

Under lunchen berättade Nela att bratwurst och surkål är Tjeckiens nationalrätt mer eller mindre, samt att de inte gör surkålen lika sur där som i Tyskland. Jag frågade om även de åt rödkål, i och med att det är rätt likt. Det gjorde de, fast på vintern, precis som vi. Hon tyckte kål var för tung mat för sommaren och på hösten åt de surkål för att få i sig mer C-vitamin. Tydligen gör de även en potatissallad med massa olika grön- och rotsaker i till Jul också, som de sedan äter till nästan allting, spännande!

Efter dagens tysklektion hade jag bestämt träff med Katja, en föredetta jobbarkompis, i Phönix Center. Det kändes lite spännande att träffas på sta’n bara sådär i hennes hemland, men det hela var väldigt trevligt! Vi fikade och pratade om en massa olika saker.

Idag blir det en bild på den fantastiska lunchen!

Surkål, bratwurst, potatismos och en klick senap; fantastiskt!

Surkål, bratwurst, potatismos och en klick senap; fantastiskt!

2 tankar på “Äntligen surkål!

  1. Det är ju helt fantastiskt att få äta en sådan lunch, själv fick jag hålla tillgodo med senapsmarinerad stekt strömming som serverades med potatismos. Jag tänker bara så här: om nu skandinaver hör till världens lyckligaste, så måste ju din lycka legat på topp efter den lunchen. 🙂
    Pappa

    • Det är det verkligen, dessutom för det facila priset av 1,80€! Å andra sidan lät ju inte din lunch fel den heller!
      Klart att lunchen gjorde sitt för lyckan, men jag hade blivit än lyckligare på kvällen om mataffärerna hade haft skandinaviska öppettider så jag kunde köpt mer surkål och korv. Men sill och potatis gick allt ner det med :)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s