Allvaret har börjat!

Nu i måndags började till slut föreläsningarna på TUHH, för min del var det dock ingen förrän på tisdagen. Det har varit rätt förvirrande att hitta kurser och att skapa ett schema; det finns liksom ingen bra överblick över när kurser går som det finns på Chalmers, och säga vad man vill om TimeEdit, men det slår dessvärre schemasystemet här med hästlängder!

I vilket fall har jag nog till slut lyckats skrapa ihop 32 hp för den här terminen, med endast en kollision varannan vecka, vilket ändå är betydligt bättre än vad vissa andra lyckats med! De flesta kurser har haft någon slags mjukstart, egentligen alla utom tyskakursen, vilken blev B2.2, med siktet inställt på C1 till sommarterminen. Tyskakursen slängde nämligen på att förbereda ett femminuters föredrag om valfritt ämne till nästa vecka, att sammanfatta en text vi läste igår med en sats/stycke, samt att skriva fem motiverade förslag till hur man kan förbättra trafik- och miljösituationen i den österrikiska byn Igls (samt markera dem på en karta över byn). Det är förvisso bra att man får mycket att göra, så att man kan träna ordentligt på sin tyska, men det blev en väldigt stor kontrast mot övriga kurser!

Annars verkar alla kurserna rimliga och bra, men utbudet av IT-/datakurser är betydligt mycket mindre än på Chalmers, varför jag tidigare i inlägget använde uttrycket ”skrapa ihop”. De två kurser som jag mest ser fram emot är Verified Software Systems, med en professor som jobbat på Chalmers tidigare, samt Computer Security, med en väldigt engagerad föreläsare som kom från Microsofts forskningsavdelning till TUHH för 10 år sedan för att skapa någon form av säkerhetskurser. Dessutom ska jag ha honom i två till säkerhetskurser på sommarterminen, nämligen Application Security och Network Security, tror att det kan bli riktigt bra!

Idag var jag och tränade med Lai Jee och Thomas på ett gym precis här där vi bor, Sportspaß hette det. Eller ja, vi var inte i själva gymdelen, utan vi var på ett pass där man tränade ben, mage och rygg. Man fick nämligen ett gratis provpass, så det utnyttjade vi. Passet var riktigt bra, och de har ett stort utbud över hela den tiden av dygnet då man inte bör sova, dessutom kostar det 10€ att bli medlem och därefter 8.85€/månad, så riktigt billigt. Därav tänkte vi skriva in oss som medlemmar imorgon när vi går på nästa pass. Dock ingår inte gymmet i det, utan kostar ca 20€ extra per månad, men pass är ju mycket roligare ändå!

Just det, måste berätta en till sak! När jag kom hem idag så blev jag bjuden på en spännande sak (tilltugg typ) av min lägenhetskompis Fatih, det var en risboll inlindad i blad, som var inlagd i någon form av lag. Jag frågade lite mer om den, och tydligen brukade man ha den som tilltugg när man sitter och dricker te och pratar, alltså typ som en kaka eller bulle till kaffet hemma. Dessutom åt man dem tydligen i samband med Eid, början på det turkiska året, och det fanns andra varianter av dem som man hade kött i och åt varma istället! Mycket spännande, och säkert nyttigare än småkakor!

Tyvärr har det inte blivit några bilder under veckan, men ska försöka ta några under helgen :)!

4 tankar på “Allvaret har börjat!

 1. Hej Andreas! Då har äntligen allvaret börjat, och det är klart att går man kurser som inte ingår i ett program så blir det väl de här problemen. Det svåra är väl vad man skall välja när det blir schemakrockar, speciellt om det är examinationsmoment.
  Nog om det. Tycker du att den turkiska formen av kaffebröd passar på vårt fikabord.

  • Ja, dock har jag förstått det som att det går att ordna rätt mycket speciallösningar vid krockande examinationer o.dyl. bara man pratar med professorerna i tid, så det reder nog ut sig.
   Det passar nog inte med kaffe, kaka och bulle, eftersom det var mer surt/syrligt än sött. Däremot kan jag tänka mig att det passar bra med en kopp te eller en slät kopp kaffe!

 2. Hej Andreas!

  Kan du inte visa lite bilder från din lägenhet? Skulle vara roligt att se 🙂
  Och så undrar jag vilka de andra kurserna är som du har ”skrapat ihop”. Är det någon som är helt olik IT? Verkar de roliga ändå, eller mer att du ”måste välja något”?

  Förresten, kan du inte ändra så man kan kommentera utan att behöva logga in på wordpress? 😉

  Hoppas du har det fint!
  /Cornelia

  • Hej Cornelia!

   Lite bilder skulle jag kunna ordna, dock är det inget fantastiskt att se, det är en minikorridor helt enkelt :). Angående kurserna så är det 8 hp som är tyska, och en 4 hp-kurs som handlar om produktutveckling med hjälp av IT-verktyg, fast den kan nog få stryka på foten, då den är fruktansvärt långrandig än så länge.

   Jag ska försöka kolla på det med kommentarerna, men jag är inget proffs på det här med wordpress, så jag kan inte lova något :)!

   Annars är det riktigt trevligt här och det finns alltid något att göra, lite mer än att man hinner skriva inlägg här, vilket kanske märkts det sista ;)!
   Hoppas du har det bra i Sverige också :)!
   /Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s