Lübeck

Igår var vi ett stort gäng, på kanske 30 utbytesstudenter, som for till Lübeck (förvisso i tre omgångar, beroende på när man vaknade). Jag kände inte till så mycket om staden innan förutom att centrum var beläget på en ö, samt att det skulle vara en väldigt vacker stad! Båda sakerna stämde! Jag var för övrigt med i den tidigaste gruppen dit och den senaste hem, tillsammans med Mikael och Lars, övriga höll sig mer inom sina orginalgrupper.

Det första vi gjorde när vi kom dit var att traska in mot centrum, och den första gamla byggnaden vi mötte var stadens port, den såg ut såhär:

Porten till Lübeck

Porten till Lübeck

När vi så klivit in i stadskärnan blev första anhalten St. Petri-kyrkan, en kyrka som såg rätt modern ut inuti med mycket nytillverkade konstverk och segeldukar som hängde ner från taket. Det är nog svårt att förklara på ett rättvisande sätt, så det är väl bäst att visa med en bild:

Segel i St. Petrikyrkan!

Segel i St. Petrikyrkan!

Efter att ha kikat runt nere i Kyrkan tog vi turen upp i ett av dess torn, där man kunde se ut över hela sta’n, såhär såg det ut:

Här ser man en annan kyrka med höga torn!

Här ser man en annan kyrka med höga torn!

Här syns stadens port från ovan. Fotograf: Mikael Järvenpää

Här syns stadens port från ovan.
Fotograf: Mikael Järvenpää.

Efter att ha tagit oss ner gick vi till stadshuset för att möta upp de som kom med tåget en timma senare. Stora delar av gruppen tröttnade dock på att vänta, så det vart bara jag, Mikael och Lars kvar, vi var ändå hungriga och köpte varsin grillad bratwurst med bröd på det intilliggande torget. När väl de andra kommit kollade vi upp stadshuset, för att få gå in och kolla var man tvungen att gå en guidad tur, och nästa sådan var en eller en och en halv timma senare. Därmed hann vi med att besöka en till kyrka till innan stadshuset. Den här hade dock blivit bombad under andra världskriget, och brunnit innan det, de hade en utställning därinne med bilder över hur dess utseende ändrats över tiden, vilket var rätt intressant att se!

Tyvärr har jag inga bra bilder inifrån kyrkan, men en gruppbild från utanför åtminstone:

Stor del av gruppen som gick in i kyrkan. Fotograf: Mikael Järvenpää.

Stor del av gruppen som gick in i kyrkan.
Fotograf: Mikael Järvenpää.

Därefter gick vi förstås till stadshuset för att gå den guidade turen där. Guiden pratade rätt snabbt och hade ganska mycket dialekt, så man fick anstränga sig för att hänga med! Här är en bild på lite interiör från trapphuset:

Välvt tak och väggdekorationer i Lübeck Rathaus! Fotograf: Mikael Järvenpää.

Välvt tak och väggdekorationer i Lübeck Rathaus!
Fotograf: Mikael Järvenpää.

I ett rum hängde en stor tavla med båtar på, guiden hävdade att det var en minnestavla från ett slag mot Sverige, där Sverige kommit med stora krigsbåtar men tyskarna som varit materiellt underlägsna ändå skulle ha vunnit slaget på grund av vädermässiga omständigheter. Hur det ligger till med den saken har jag tyvärr ingen aning om då jag inte hört talas om det slaget förut, men det kanske vore något att forska i för att kunna gå turen igen och komma med invändningar ;).

Tavlan som guiden pratade om!

Tavlan som guiden pratade om!

Efter stadshusturen gav vi oss ut för att hitta något ställe att äta. Dock hann vi igenom Niedereggers stora marsipanaffär dessförinnan, det fanns nog alla typer av marsipan man kan tänka sig där, samt några man inte kan tänka sig!

Efter maten strosade vi runt ganska aningslöst i staden, och det enda mer spännande vi såg var egentligen stadens dom. Det var väldigt vackert utanför den, och Mikael tog en gruppbild med sitt stativ:

Gruppbild utanför domen i Lübeck. Fotograf: Mikael Järvenpää.

Gruppbild utanför domen i Lübeck.
Fotograf: Mikael Järvenpää.

Efteråt gick vi tillbaka till tågstationen och åkte hem till Hamburg. Kvällen tillbringade vi nordbor hemma hos Mikael, och det slutade med att alla var för trötta för att gå ut, så alla gick hem till sig istället.

4 tankar på “Lübeck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s