Besök hemifrån

Från torsdag till lördag fick jag besök av mamma, pappa och Stina. Under den tiden försökte jag visa dem Hamburgs bästa sevärdheter, tyvärr var inte vädret fantastiskt under vistelsen, så det blev större andel shopping och mindre andel natur än vad som var tänkt från början, men jag hoppas att de är nöjda ändå!

Torsdagen började med att jag mötte upp dem på centralstationen, de kom nämligen med färja och tåg precis som jag gjorde när jag flyttade hit! Därefter gick vi till deras hotell så att de fick checka in och lägga av sig packningen. Därefter tog vi oss ut till Harburg, eftersom jag behövde få mitt Learning Agreement påskrivet av internationella kontoret (och de gör endast sådant när de har ”Office Hours”). De hade tagit med en väska full av vinterkläder och annat bra att ha, samt lite presenter i form av årets glögg och juleskum, det var otroligt uppskattat!

Vi lastade av väskan och de fick se lägenheten, därefter gick vi ner till en turkisk restaurang som jag tycker är väldigt bra, så att de skulle få prova på tysk kebabrulle!

Förväntansfulla miner inför kebabrullen!

Förväntansfulla miner inför kebabrullen!

Även jag och Stina såg fram emot mat :)!

Även jag och Stina såg fram emot mat :)!

Efter maten gick vi längs huvudgatan i Harburg upp till universitetet, så att familjen fick se lite mer av stadsdelen och skolan. När mitt ärende där var avklarat tog vi oss ner till närmsta S-Bahnstationen för att åka in till Landungsbrücken, så att jag skulle kunna visa hamnen. Fredagen var nämligen den enda dagen som skulle vara solig enligt väderleksrapporten! Sagt och gjort, vi gick ner till vattnet och inväntade nästa tur på linje 62. Vi tog ett bord och jag, mamma och pappa tog varsin öl i kiosken ombord. Vi åkte turen fram och tillbaka och jag berättade lite om vad vi såg på vägen.

När vi kommit tillbaka började klockan närma sig skymningsdags (vilket ju är rätt tidigt så här års). Vi tog en tur längs Mönckebergstraße, vilket är huvudshoppinggatan här i Hamburg, och på vägen fastnade vi länge i Adidasaffären, där både mamma och Stina hittade fina träningskläder. Vi fastnade därinne såpass länge att klockan hann bli åtta, och då stänger affärerna, alltså gick vi tillbaka till hotellet för att lasta av kassarna. Vi vilade där en liten stund innan vi åkte ut till Sternschanze för att gå på restaurang och äta kvällsmat. Jag hade väl tänkt mig att vi skulle gå in på någon tysk restaurang/krog, men det gick inte hem hos alla, så vi hamnade på en tapas-restaurang istället, Tapas y más (Tapas och mer), och det blev riktigt lyckat faktiskt! Vi beställde två Tapasträd, det var alltså metallställningar med ”grenar” som stack ut och hade skålar med tapas som ”löv”.

Efteråt var klockan rätt mycket, och alla var rätt trötta, så istället för att gå vidare till någon bar åkte vi åter in till deras hotell och efter att ha lämnat av dem for jag hem.

Väl hemma var det dags att packa upp väskan med vintersaker så att jag kunde ta med den in morgonen efter. Däri fanns ännu mer överraskningar, mormor hade nämligen skickat med två burkar med kakor, det uppskattar jag verkligen, och jag har nu provsmakat dem till en kopp kaffe, de var lika goda som alltid :D!

Nästa morgon skulle jag möta upp familjen vid hotellet klockan 10, dock hade jag lyckats sova igenom alarmet som ringde två timmar tidigare, inget jag hade räknat med, då det brukar hända max en gång om året att jag inte vaknar av en väckarklocka.

I vilket fall gick de till Karstadt Sports sålänge, där hittade Stina och mamma ännu mer sportkläder som de ville ha, och visst, både utbudet och priserna är fördelaktiga jämfört med Sverige. Därefter åt vi lunch på en kinesisk restaurang, vilket var riktigt gott! Pappa beställde anka och fick in sin tallrik på en värmehållningsanordning, när sedan maten kom fick han ankfatet stallt där på, spännande!

Vi fortsatte med Nikebutiken efter maten, och även här handlades det sportkläder. Vi fortsatte längs med den gatan som den låg på ner mot rådhuset och på vägen besökte vi Starbucks, då önskemål om det fanns.

Kaffemuggarna!

Kaffemuggarna!

Stina sa’ att hon hette Mumin, det gick sådär med det namnet. Även Rune var lite knepigt, som ni kan se ;)!

Slutligen nådde vi så ner till Rådhuset och gick in där så att vi åtminstone fick in lite kultur under fredagen!

Därefter gick vi rundan runt inre delen av Alstern, det var rätt fint även om det var mulet, men kanske hade det varit bättre ändå att gå när det var mörkt i och med vädret.

Pappa, Stina och Mamma framför Innanalstern.

Pappa, Stina och Mamma framför Innanalstern.

Efter rundturen där letade vi upp Body Shop, då mamma gärna ville besöka den. Ni kan ju gissa vad som hände där (tips: priserna i Tyskland är betydligt lägre från början, det var rea på många saker, samt tre reaprodukter för priset av två). När besöket där var avklarat tog vi en lite annan väg tillbaka till hotellet, och hittade lite andra affärer.. Man kan nog helt enkelt säga att fredagen blev en shoppingdag!

När vi nästan var framme skickade jag och pappa med de grejerna vi hade med mamma och Stina, för att vi ville gå in på Saturn. Saturn tillhör samma koncern som Media Markt och har ett jättevaruhus i centrala Hamburg. Vi började på översta våningen, som är musik och film. Pappa hittade genast några skivor han ville ha, och vi fortsatte runt våningen för att kolla lite på filmer och andra skivor. Under tiden började något band uppträda på scenen de hade där uppe, det var faktiskt rätt häftigt det hela!

Vi fortsatte sedan att beta av våningarna på vägen ner, och på våningen med hushållsapparater tyckte pappa att jag skulle kolla på en kaffebryggare (efter att ha hört om att jag lyckats diska sönder min presskanna och införskaffat en espressokokare för spisen som tar 20 minuter att brygga kaffe med). Vi gick och kollade lite vad som fanns, och de hade ett gäng nedsatta Electrolux kapselmaskiner. Jag frågade en försäljerska om varför de var utan kartong, och det visade sig att det var återköp från onlinekunder. Hon förklarade dock att det kapselsystemet som de använde inte hade några kapslar för mer än en deciliter kaffe, samt visade hon att utbudet var rätt litet och att kapslarna var förhållandevis dyra. Hon föreslog istället Nescafés system som hade betydligt större utbud och billigare kapslar. Det var dessutom någon drive just nu, så jag kunde få en sådan maskin för 5€ mer än ett returexemplar av den andra sorten. Vi fick smaka på varsin valfri kopp kaffe, och sedan bestämde jag mig för att bli med kapselmaskin helt enkelt!

Därefter betalade vi och gick till hotellet för att möta de andra. Vi lastade av oss grejerna och bestämde oss för att vi skulle gå till en restaurang som pappa noterat på vägen hem. Den ligger precis vid Jungfernstieg på kanten av Alstern och man hade en fin utsikt över vattnet. Det fick bli resans tyska matupplevelse för dem. Mamma, pappa och jag beställde wienerschnitzel med stekt potatis, och det var inga dåliga portioner man fick! Stina beställde en tallrik med blandade köttsorter, pommes frites och bearnaisesås.

Bild inifrån restaurangen.

Bild inifrån restaurangen.

Alla blev nöjda och väldigt mätta!

Stina hade sagt att hon ville gå ut en kväll när hon var här, så vi åkte ut till Sternschanze för att möta upp Lars och Mikael, som redan var där! Mamma och pappa gick tillbaka mot hotellet och hittade någon trevlig bar på vägen med egenbryggd öl, så jag tror att de också blev nöjda.

Vi satt en stund på baren där vi mött upp de andra nordborna innan vi bestämde oss för att det var dags att dra vidare mot Reeperbahn och klubbarna! Väl där köpte vi oss alla något att dricka medan vi gick runt och letade efter något bra ställe att gå in på. Efter en stund träffade vi på Christofer, Thomas och Linnea (som var och besökte Thomas över helgen), som också ville gå på några bra klubbar, så vi gick runt på några olika klubbar allihop helt enkelt. Runt klockan tre började vi tycka att det var dags att ta oss hemåt, så vi åkte in till centrum i varje fall, de andra åkte vidare och jag följde Stina till hotellet så att hon hittade hem ordentligt, innan jag också åkte hem.

Efter några timmars sömn tog jag mig in till sta’n igen för att möta upp familjen inför deras sista dag här i Hamburg. Den här dagen (lördag igår alltså) regnade det. Jag tyckte dock ändå att vi skulle åka ut till Hafencity för att se på de nya husen och området i sig. Efteråt tror jag inte att någon ångrade sig över att vi gjorde det, utan var ganska imponerade av arkitektur med mera. Vi får väl se om Hamnstaden i Lidköping blir något liknande!

Jag tog ett panorama på ett ställe i Hafencity när vi var där. Det blev väl inte fantastiskt, men okej.

Jag tog ett panorama på ett ställe i Hafencity när vi var där. Det blev väl inte fantastiskt, men okej.

Vi gick på ett café och åt mackor och fikade Franzbrötchen (ett kanelbulleliknande bakverk som är specifikt för Hamburg) innan vi åkte åter till centrum för att hinna förbi någon mataffär och handla det man brukar handla när man som svensk åker till Tyskland innan deras tåg till Kiel skulle avgå. Vi lyckades bra med det och fick till och med tio minuters marginal till tågets avgång i slutändan!

Jag hoppas att de tyckte det var en kul minisemester, och jag tyckte åtminstone det var kul att få lite besök hemifrån :)!

1 tanke på “Besök hemifrån

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s